IMG 20170912 151844

Hvorfor mange eksperter mener efterårssåning er bedst.

Naturen sår om efteråret.

Ude i naturen, når de vilde blomster og græsser blomstrer og henover sommeren og ind i efteråret modner, falder frøene ganske enkelt til jorden og bliver "plantet". Selvfølgelig har, generelt set, Moder Natur en ubegrænset mængde frø at så. I naturen kan alt muligt ske; Frø lander på sten eller klipper, ovenpå andre planter osv. og når aldrig jorden. Dette er prisen som vild såede frø må betale, og billiarder går til grunde hvert efterår.

Når "vildengs-gartneren" prøver at emulere denne proces, gør vi alt hvad vi kan for "at hjælpe naturen på vej". Dette betyder, at vi rydder et areal, åbner op for jorden, giver en god kontakt mellem frø og jord for hvert enkelt frø, vander hvis nødvendigt, og gør alt hvad der ellers er nødvendigt for at gøre vores udsåning til en succes. Det er relativt nemt og arbejdet er det samme som hvis det blev foretaget om foråret. Faktisk er der nogen som mener, at eferårssåning er lettere.

Efterårssåning betyder tidligere blomstring

Ligesom efterårssåede plæner, så har efterårssåede vildengssåninger en chance til at "falde på plads" gennem vinteren, og er klar til at eksplodere i vækst i det tidlige forår. Det er derfor, at efterårssåede vildenge er oppe og blomstre ca. to uger før end forårssåede frø.

Der er mere tid til at så om efteråret

Enhver som advokerer for efterårssåning nævner det. Om efteråret, har gartneren meget mere tid til at få gjort arbejdet af to grunde. For det første, så er der en længere periode og langt flere "gode dage" til at så i om efteråret end i det mere uforudsigelige vejr om foråret. For det andet så har gartneren altid mere tid igennem efteråret end om forårets travlhed for at nå alting efter vinteren (mange kombinerer såning af vildenge med lægning af efterårsløg, og det er altid en god idé. Tidspinktet for begge er identisk).

Nemmere ukrudtskontrol

Efterårssåning gøres efter at din vækstsæson er overstået. Dette betyder at ukrudtsfrøene i din jord er i hvile, ulig om foråret hvor ukrudtsfrøene er på deres højeste energiniveau og bare venter på at spire. Denne hvilesituation er en ægte hjælp til gartneren. For eksempel, hvis du rydder dit påtænkte såområde en weekend, og ikke sår dine vildengsfrø før den efterfølgende weekend, så er det helt fint om efteråret, men ikke OK om foråret. Selvfølgelig, når ukrudtsfrøene er i hvile, har du tid. Men om foråret er det nødvendigt at klargøre arealet og så den samme dag, fordi hvis du ikke gør det, så vil ukrudstfrøene i jorden (og de er i alle jorder!) have et forspring i forhold til vildengsfrøene, som du skal til at putte i jorden til at konkurrere med dem. Med al efterårssåning og plantning, er det nemt at fjerne det ukrudt som kommer op som små planter sammen med din udsåning om foråret.

Hvordan sår man naturengsfrø om efteråret?

Det kan du se her: Vejledning. Såning af vildengsfrø om efteråret er det samme som om foråret, bortset fra at vejret normalt er bedre og du kan selv vælge tidspunkt.

1. Vælg sted og tid. Man sår når man er sikker på, at vækstsæsonen er overstået, som typisk er fra sidst i september eller oktober og indtil frosten. 2. Fjern al eksisterende vegetation på arealet. 3. Spred frøene jævnt på arealet. 4. Tildæk ikke frøene, sørg for at presse dem ned til jorden (tromle eller lignende). 5. Det var det! Overdæk det ikke, bare glem fuglene (de spiser frønene, ja. Men ikke så mange at det gør noget). Bare arealet er blevet tromlet eller på anden måde komprimeret let så frøene har fået jordkontakt.

Hvad kan man forvente til foråret?

Når vejret bliver mere varmt om foråret vil du bemærke, at dine frø spirer tidligt, ligesom efterårssået plænegræsfrø. Normalt vil det ikke være nødvendigt at vande, da det tidlige forårsvejr næsten altid er fugtigt nok. Men skulle det ske, at du kan se at dine små spirer begynder at tørre ud, kan det være nødvendigt med vandning. Uanset hvornår du sår, så er planter allermest sårbare når de er helt små og på kimbladsstadiet. Normalt vil planterne klare sig fint og du vil se den første blomstring allerede 5 uger efter de første små kimplanter titter frem om foråret. Fjern uønsket vegetation når det opstår, og efterhånden som forårs og sommerugerne passerer, vil du se flere og flere arter og flere og flere farver i din blomstereng. I july kan du tage favnfulde af blomster og forære væk!

2
Kommentar(er) 2
Jesper Christensen
Jesper Christensen
Mange tak.
SVAR
Lotte Starck
Lotte Starck
Fin info, tak - også med henblik på at så \' vild bi-venligt\' !
SVAR
Skriv din kommentar
Opret kommentar