Det grønne detentionstag af sedummåtter

Det grønne detentionstag

Hos Nykilde kan du som fagmand finde forskellige varianter indenfor grønne tage, hvor vi særligt vil fremhæve vores detentionstag her på siden. Der er mange fordele i at investere i et detentionstag, som bl.a. at det fungerer som et naturligt klimaanlæg, er besparende ved opvarmnings- og klimatiseringsomkostninger samt bidrager til biodiversitet. Dette er blot nogle af de fordele, der er ved at investere i et levende tag.

Her på siden vil vi komme ind på de forskellige dele, du skal investere i, når du vil montere et detentionstag i form af materiale, applikation, levering og installation samt teknisk data. Du skal bl.a. købe sedummåtter, Urbanscape Green Roll, drænlager og detentionslag – alt sammen dele som du kan finde i vores webshop til erhvervskunder, og som vi vil beskrive yderligere i det nedenstående.

Sedummåtter til detentionstag

Sedummåtters materialer

Sedummåtten består af 8 til 12 forskellige sedumarter (eller forskellige urter og græsarter). Planterne vokser i en kokosfiber-bæremåtte og er et specielt udviklet substrat, som holder i adskillige årtier frem. Måtterne har minimum 95 % dække ved levering. Sedummåtterne produceres efter FLL-retningslinjerne.

Sedummåtters applikation som det grønne tag

Sedummåtterne er toplaget i detentionstagets struktur og har funktionen som evapotranspiration (en kombination af evaporation og transpiration). Sedumplanterne med deres fedtede overflade er i stand til at lagre vand i deres blade og har en stor evne til at tilpasse sig, så de kan overleve under forskellige (ekstreme) vejrbetingelser.

I tilfælde af ekstremt regnvejr bliver det overskydende vand frigjort til luften via evapotranspiration. Sedumplanterne bidrager væsentligt til biodiversiteten, renere luft og en reduktion af den omgivende temperatur. Detentionstaget kan installeres på tage med op til 5 graders hældning afhængigt af specifikationerne på taget. Ønsker du dog at montere dit levende tag på skrående tagoverflade, har vi også en løsning til dette.

 

Levering og installation af sedummåtter

Sedummåtterne, som skal anvendes til detentionstaget, leveres som måtter på 1,2 x 1 meter eller på 0,6 x 2 meter. Sedummåtterne kan udlægges direkte ovenpå Urbanscape Green Roll (som belyses mere detaljeret længere nede) og er toplaget på detentionstagets struktur.

Det er vigtigt, at du følger installationsinstruktioner af sedummåtterne til detentionstaget nøje, så du er garanteret en optimal installering.  

 

Sedummåtternes tekniske data

 

Dækningsgrad

95 %

Tørvægt                    

  1. 25 kg/kvm

Vandmættet vægt                  

  1. 35 kg/kvm

Standardstørrelser     

100 cm x 100 cm
100 cm x 200 cm

Andre størrelser kan aftales

Maksimal rullelængde

15 – 20 m

Antal kvm pr. palle             

Max 35 kvm (for standardstørrelser)

Pallestørrelse                     

130 cm X 110 cm

 

Urbanscape Green Roll 40 mm

Materialet i Urbanscape Green Roll

Urbanscape Green Roll er en vigtig del af detentionstagets opbygning. Urbanscape Green Roll er et materiale produceret 100 % af mineraluld ved hjælp af nålepunktering af fibrene. Dette skaber et kompakt og dimensionalt stabilfilt. Kompositionen af stenuldsfibre, som er anvendt, er designet til fysisk at tiltrække vandmolekyler, hvilket gør den til et absorberende, fibrøst materiale, som tilbageholder ca. 73-93 % af dets volumen i vand. Det er det højeste materiale kendt til brug i forbindelse med skabelsen af grønne tage. Urbanscape Green Roll er deklareret fri for rødlistekemikalier og er dermed beviseligt et sikkert materiale.

Applikation af Urbanscape Green Roll

Urbanscape Green Roll er laget efter toplaget på detentionstagets samlede struktur og fungerer som en svamp. Sammenlignet med de fleste stenuldsprodukter er Urbanscape Green Roll et letvægtsprodukt med overlegne vandabsorberende egenskaber og yder dermed et excellent grundlag for ekstensive grønne tage.

Urbanscape Green Roll er designet til nemt at genabsorbere op til 8 gange dets egen vægt i vand efter dehydrering i modsætning til ordinær stenuld, hvor vandbuffernes evne forsvinder over tid. I forlængelse af dets vandabsorberende evner så fungerer Urbanscape Green Roll også som et vækstmedium for den overliggende vegetationsmåtte.

Levering og installation af Urbanscape Green Roll

Urbanscape Green Roll leveres i standardruller på 1 x 3 meter, men kan efter forespørgsel leveres i andre typer, størrelser og tykkelser.

Det er vigtigt, at installationsinstruktionerne til Urbanscape Green Roll til detentionstaget følges nøjagtigt, så de forskellige komponenter fungerer optimalt.

Urbanscape Green Rolls Tekniske data

 

Komposition

100 % stenmineralsuld

Rulledimensioner

  1. 1 x 3 m

Tykkelse

  1. 40 mm

Tørvægt:                                                                

  1. 4,4 kg/kvm

Vandbufferkapacitet

29 l/kvm

Vandabsorptionskarakteristika

72 %

 

Drænlager HC40

De anvendte materialer i drænlager HC40

Drænlager HC40 er et panel af rør med faste vægge med en lille diameter, som er vertikalt orienteret, der tilsammen udgør dette panel. Denne bitavle-struktur er næsten kun makroporerum (>90% tomt rum) med ubetydeligt horisontalt flydende vand. Pladen er udelukket lavet af stabile materialer, herunder polypropylen (94 %) og stift HDPE (4 %), som gør pladen både genanvendelig og ufarlig.

Applikation af drænlager HC40

Drænlageret HC40 er laget efter bundlaget i detentionstagets struktur og har funktionen at tilbageholde regnvand og reducere afvandingsraterne. HC40 er altid ovenover mineraluldslaget Urbanscape Green Roll og nedenunder Detentionslaget T5. Disse to lag holder bitavle-strukturen åben og fri fra jordpartikler. Da Drænlageret HC40 har ubetydeligt horisontal afvanding, kan afvandingen kun foregå over eller under dette. Afvanding under Drænlageret HC40 bliver reguleret af Detentionslaget T5. Afvanding over Drænlageret HC40 er ikke sandsynlig og forekommer kun efter, at rørene er fyldte.

Den kombinerede transmissivitet af Detentionslaget T5 og Drænlageret HC40 er lavere på grund af den øgede friktion. Derfor fortsætter transmissiviteten med at falde, da friktionen i takt fortsætter med at stige via forøget rørtykkelse. Drænlageret HC40 er egnet til grønne tage med en hældning op til 5 grader afhængigt af situationen på taget.

Levering og installation af Drænlager HC40

Dette produkt leveres som plader på 1 x 2 meter.

Drænlageret HC40 kan installeres direkte ovenpå Detentionslaget T5. Det er vigtigt, at du følger installationsinstrukserne nøje, så alle komponenter fungerer optimalt.

Tekniske data for Drænlager HC40

 

Standardpladestørrelse

1 m x 2,3 m

Vægt                                                                

2,5 kg/kvm

Vægt/plade

5,8 kg/plade

Tykkelse

40 mm

Rørdiameter

10 mm

Kompressionsstyrke

> 140 psi (0,96 MPa)

 

Detentionslag T5

Materialet i detentionslaget T5

Detentionslaget T5 er lavet udelukkende af bæredygtigt og genanvendt polyester. Både toppen og bunden af måtten er tætvævet og fungerer som et rodtæt og filtrerende lag. Imellem disse lag er der et maskinvævet mønster af vertikale tråde, som giver friktion og dermed skaber forsinkelse i afdræningen af vand.

Applikation af detentionslaget T5

Detentionslaget T5 er det nederste lag i detentionstagets struktur og er lokaliseret under drænlageret HC40. Detentionslaget T5 er et tredimensionelt, letvægts og fleksibelt drænende lag, der fungerer som et forsinkende element for drænende vand via friktion. Detentionslaget bruger friktion og hydraulisk turbulens til at dræne vand efter en præcist manipuleret rate.

Ved lave nedbørsrater har detentionslaget en sammenlignelig ydeevne som andre drænsystemer, men så snart almindelig til kraftig regn forekommer, så træder detentionslaget i aktion. Detentionslaget T5 er egnet til grønne tage med en hældning op til 5 grader afhængigt af situationen på taget.

 

Levering og installation af detentionslag T5

Dette produkt leveres på rulle af 1 x 50 meter. Detentionslaget T5 kan installeres direkte på et vandtæt tagmateriale. Intet lag, udover den vandtætte tagmembran eller ekstruderet polystyren isolering, bør være under detentionslaget. Det er vigtigt, at installationsinstrukserne følges nøjagtigt for detentionslag T5.

Tekniske data over detentionslag T5

 

Vægt

500 g/kvm

Vægt/rulle   

27 kg

Tykkelse

5 mm

Standardrullestørrelse

1 m x 50 m

Drænrate         

Projektspecifikt

Antal af tråde

280 tråde/kcm

Kompressionsmodstand                         

10 % kompressionstab, hvis der anvendes 2.000 kg/kvm

 

Grønne sedumstage til erhverv

Som du kan se, er der mange delelementer, du skal have investeret i, når du ønsker at montere et detentionstag. Derfor har vi hos Nykilde.dk også lavet en guide til grønne tage, så du nemmere kan komme i gang med monteringen og installeringen. Du har også mulighed for at tilkøbe vores biodiversitetspakke, hvis du ønsker yderligere elementer som insekthotel eller træstammer til at pryde på dit detentionstag. Hvis du stadig mangler vejledning til at udføre grønne sedumstage til erhverv, skal du som fagmand være mere end velkommen til at kontakte vores kunderådgivning. Her vil vi hellere end gerne stå dig til rådighed, så du kan komme godt i gang med dit levende tag.

Samlet vægt af hele systemet er i vandmættet tilstand ca. 90 kg/kvm.

 

Læs i øvrigt en rigtig fin dokumentation for grønne tage og deres evne til retention og detention af regnvand her.