Vand- & vådvegetation

Våd- og vandvegetation

Storme, stærk strøm og vandstigninger heraf kan betyde ødelæggelser som erosion af kanaler og bredder. Installation af systemer som våd- og vandvegetation vil forhindre sådanne ødelæggelser. Da der er tale om en kunstig indgriben i den naturlige økologi, er det vigtigt at have beskyttelse og genskabning af naturen med i sine overvejelser. Hos nykilde ligger vi således en dyd i at kombinere forbrugerens ønsker og behov med de ressourcer, der er nødvendige for at vedligeholde de naturskabte værdier.


 

Fordele og anvendelsesområder ved våd- og vandvegetation

- Kan fungere som biologisk nedbrydeligt filter, der opsamler og holder på bundfald/slam

- Beskytter mod erosion af udsatte bredder

- Bidrager til rensning af vand og næringsstofreduktion
- Forbedrer vandkvaliteten

Sikring af breder 

Ved bredder med begrænset plads, bør man vælge materialer, der er kompakte og i stand til at modstå de forventede hydrauliske kræfter, samtidig med at planter og grønt fortsat kan gro. Færdiggroede fiberruller, som dem fra ArmaFlor®, fastgjort dybt i underjorden beskytter det nederste af skråningens kant og holder på fyldmaterialet. Ved dybere udgravninger tilbyder sten rullerne et mere stabilt underlag til de færdiggroede fiberruller.


 Genopbygning af søbredder

Bølger skabt af skibsfart og vind er ofte årsagen til stejle og eroderede bredder. En god portion vandplanter kan dog modstå en rimelig bølgemodstand. Mange arter er nemlig i stand til at modstå bølgeenergien gennem deres naturlige elasticitet. En bølgebryder i form af færdiggroede fiberruller, og i svære tilfælde stenruller, ”beroliger” vandet og støtter grobunden og hjælper til med at holde på det underliggende lag. De færdiggroede planteflåder kan modstå bølgebevægelser, og de beskytter rødder og jordstængler selv på udsatte steder.


 

Erosionskontrol med staudebede og vedplanter

I turbulente åer, floder og søer kan erosionskræfter skylle jord, planter og frø væk. Her kan erosionskontrol med stauder og vedplanter anvendes for at undgå vildtvoksende vegetation. De tilplantede fibermoduler, der bruges, er både æstetiske og miljøvenlige løsninger. Den færdiggroede flydende vegetation er levende og af biologisk nedbrydelige filtre, som opsamler og holder på bundfald/slam. Tæt plantet og fuldstændigt tilgroet udvikler de sig til et blomstrende vådland.


 

Vandvegetation i rette kvalitet

Hos Nykilde vil vi gerne sprede budskabet om, hvor vigtigt det er at vælge vandvegetation af rette kvalitet fra starten af. Uanset om man vælger beplantning med enkeltplanter eller vegetationsmåtter, er det vigtigt, at rødderne er veludviklede, hvis man vil opnå et langtidsholdbart resultat.

Det er også vigtigt, at vegetations- eller bredmåtterne har en bæremåtte af rette kvalitet. Desværre oplever vi ofte, at der anvendes kokosmåtter med korte fibre, hvilket har en dårlig påvirkning på bæremåttens styrke. Vi anbefaler, at man anvender bæremåtter af god kvalitet med langfibret fyld så maskevidderne ikke udvides og planterne eroderer ud af bæremåtten. Vores vandvegetations- og bredmåtter er baseret på BesTex filtermåtter af højeste kvalitet, og de overholder naturligvis kravene i forhold til BGS-anvisningerne.


 

1
Flydende Vegetation
1
Nykilde Bredmåtter her
1
Læs om BGS International BioEngineering Group
1
Roof X Vegetationsmåtte til vandrensning