Sådan vælger du den rigtige frøblanding

Er du i tvivl om, hvilken frøblanding du skal vælge, eller hvordan man sår? Så vil vi hos Nykilde guide dig til at vælge den helt rigtige frøblanding. Hvad enten det er frøblandinger på jorden, på taget eller et- eller flerårige.

Lad os guide dig, så du kan blive helt sikker på, hvilken frøblanding der matcher dine behov og ønsker. Læs med på siden her, og bliv klogere på de forskellige frøblandinger, hvornår de sås og meget mere.

Følgende skema kan måske hjælpe dig med at finde den rigtige frøblanding.

Natureng

Natureng

Naturgræsser

 Blomstermark

 Blomstermark

På tagflade

På jordflade

På jordflade

Etårig

Flerårig

5-10 cm. vækstjord : Ekstensiv Tagfrøbl. I vejkant: Vejrabatbl. 95/5 (græs/urter), Basisbl., Salttolerant Urtevejbl. Naturgræsblanding Funktion som f.eks. klatre, spiselig, nektar/pollen, buketter Alm. jord: Staudefrøbl. Cottage bl., Romantik bl.
10-25 cm. vækstjord: Semi-Ekstensiv Tagfrøbl. På fugtig jord: Fugtig Jordbl.Natur Regnbedsbl. Fugtig (med/uden græsser eller rene græsser)   Flerfarvet Stenbede: Flerårig Lav Stenbedsbl.
>25 cm. vækstjord: Intensiv Tagfrøbl. Ved kyst: Kystnær bl., Salttolerant Urtevejbl.   Efter farver Funktion: Fugemiksbl. (urter/græsser), Skovrejsningsbl., Jordløsningsbl., Regnbedsbl. Tør, Honning/nektarblandinger
  I halvskygge/skygge: Halvskygge-/Skyggebl.      
  Tør/alm. jord: Vildengbl. med/uden græsser      

 

Hvilken frøblanding skal jeg vælge?

Som skemaet antyder, har vi forskellige slags frøblandinger med forskellige funktioner. Er du eksempelvis på udkig efter frøblandinger til et grønt tag, vil vilde blomster være en oplagt frøblanding. Du kan desuden tage et kig på specialfrøblandinger til grønne tage. Leder du efter den ideelle frøblanding til vejkanten, ved kysten og på jorden, vil naturengsfrøblandingen være et godt bud.

Leder du efter et- eller flerårige frøblandinger? Til etårige anbefaler vi at bruge sommerblomster, som har flotte farver blandt sig. Til flerårige kan man derimod benytte blomstermarksfrø.

Hvornår skal frøblandingerne sås?

Naturengsfrø skal helst sås om efteråret og blomstermarksfrø om foråret. Det naturlige tidspunkt at så naturengsfrø på er fra slutningen af august og frem til slutningen af oktober. Tidligt forår vil også gå an, men med risiko for tørkesituationer kan der opstå en dårligere etablering.

Med blomstermarksfrø og sommerblomstfrø er foråret det bedste tidspunkt – i hvert fald for etårige. Også de flerårige kan udsås om foråret og kan også få gavn af udsåning om efteråret. Dog skal du være opmærksom på, at hvis der findes etårige i frøblandingen, vil man nogle gange ikke kunne nyde dem efter vinter.

Tilpas din egen frøblanding

Hos Nykilde kan vi lave frøblandinger i samarbejde med dig, så de passer perfekt til dine ønsker. Vi kan også tilpasse vores eksisterende frøblandinger, hvis du har nogen specifikke krav. Vi har gennem mange år udviklet frøblandinger med kommunernes biologer og landskabsarkitekter. I begge tilfælde skal vi beregne nye priser, hvorfor der er et ekspeditionsgebyr på 500,- + moms, når du skal skræddersy og tilpasse din frøblanding.

Nykilde hjælper dig med frøblandingerne

Sidder du tilbage med spørgsmål om, hvilke frøblandinger du skal vælge, hvornår de skal sås eller noget helt tredje? Så er du altid velkommen til at kontakte os. Vores kompetente medarbejdere sidder klar til at guide dig med kyndig og faglig rådgivning.

Du kan kontakte os på enten telefon, mail eller ved at udfylde vores kontaktformular. Vi bestræber os altid på at besvare din henvendelse indenfor 24 timer.