Case Brede Å
Erosionsbeskyttelse ved restaurering af vandløb
Et stykke af Brede A uden restaurering.
(Foto: J. W. Luftfoto Stenstrup).
1. Historie
I 1957 blev Brede Å reguleret og udrettet med henblik på en landbrugsmæssig bedre udnyttelse af de arealer, som åen afvander og gennemstrømmer.
På projektstrækningen afvander Brede Å totalt 294 km' og vandføringen er i gennemsnit 3.5 cbm/sek. med en maksimal vandføring på 26 cbrn/sek. Der er altså tale om et stort vandløb med megen vandføring. Ved reguleringen blev vandhastigheden øget. Det medførte materialetransport fra bund og sider, så åen efterhånden skar sig dybt ned i landskabet. I åens nedre løb gav det problemer med tilsanding. De fysiske forhold gav forringede betingelser for dyre og planteliv.
I takt med landbrugets rendrede vilkår, den øgede fritid og dermed interesse for naturen, modnede tiden tanken om en tilbageføring af åløbet den såkaldte naturgenopretning eller restaurering. Sønderjyllands Amt udviklede et projekt for tilbageføring med økonomisk støtte fra EU og Miljøstyrelsen.
Formålet med restaureringen var at skabe bedre vilkår for dyr og planter herunder at etablere gydebanker for ørred og laks, at mindske udledning af okker og næringssalte og øge den landskabelige skønhed i ådalen.
Efter restaurering slynger Brede Å sig i dag smukt gennem landskabet.
(Foto: J. W. Luftfoto Stenstrup).
2. Gennemførelsen
Projektet er gennemført i tre etaper nemlig i 1991, 1994 og i 1995. Der er gravet et naturligt bugtet og meget naturskønt vandløb med en samlet længde på ca. 12,5 km. I forhold til den tidligere grøftlignende å i sandhed et smukt resultat.
Vandspejlet i Brede Å er hævet og de nye åbrinker er anlagt med svagt fald. Tilstødende arealer er tilsået med græs, hvor naturplejen fortrinsvis udføres af græssende kreaturer. En stor del af ådalen er friholdt for høje træer. Det giver et godt udsyn og et klart indtryk af den store ådel.
Med den naturlige pleje er det muligt at gå langsmed åen og nye den dejlige udsigt og høre det klukkende vand langs brederne. Ved gydebankerne giver de udlagte sten strøm og hvirvler i vandet, som skaber variation og nye indtryk.
Ved restureringen var der opmærksomhed omkring risiko for erosion på de nyanlagte brinker.
I de første etaper fra 1991 og 1994 er der derfor mange steder, hvor man kunne forvente erosion foretaget en beskyttelse af de nye brinker ved indlæg af sten.
Metoden er velkendt, effektiv, bestandig og sikrer mod at vandløbet flytter sig. Desværre er metoden også omkostningskrævende. Derfor er der i 1994 indlagt mindre forsøgsstrækninger med Greenfix, som beskyttelse.
Erosionssikring med sten
Greenfix er en måtte bestående af halm, kokos og bomuldsfidd. Efter anlæg kan måtten leveres med græsfrø isat, således at et projekt kan færdiggøres af en gang. Produktet er hurtigt at montere og den naturlige planteudvikling etableres meget hurtigt, fordi måtten skaber et gunstigt mikroklima hvordet på fugt, beskytter de spæde spirer mod vind, isolerer mod temperatursvingninger - alt sammen faktorer som fremmer væksten. I løbet af kun en vækstsæson var brinkerne med Greenfix totalt tilgroet, og resultatet var meget tilfredsstillende for byggherren.
Umiddelbart efter afslutningen af projektet i 1994 kom der meget store nedbørsmængder, som medførte ekstrem høj vandstand i vandløbet. Efter at vandstanden atter igen var normal, kunne det konstateres store skader på de nyanlagte vandbundsbeskyttelsen, hvor skråninger var beskyttet af stensætning eller af Greenfix på forsøgsstrækningerne.
For at undgå samme omfang af skader som i 1994, valgte Sønderjyllands Amt at sikre større strækninger i 1995. Der blev således indbygget omkring 10.000 m2 med Greenfix i 1995. Det må stadig holdes for øje, at Greenfix er et hjælpemiddel.
Efter en årerække vil produktet formulde og forsvinde. Til den tid skal den naturlige plantevækst yde beskyttelse. Efter formuldningen kan vandløbet arbejde naturligt i brinkerne og fortsat forme disse, som naturen altid har gjort.
Omkostningsmæssigt har Greenfix på dette projekt kostet ca. 20% af den traditionelle stenindbydning.
Erosionssikring med sten i forgrunden og Greenfix i baggrunden.
Resultat 3-4 måneder efter installation. GREENFIX erosionskontrolmåtte type 2 lavet af naturlige fibre nedbrydes fuldstændigt biologisk efter ca. 24 måneder og sikrer et mikrobiologisk jordklima, der fremmer vækst.