Vand

Vandrensning med omtanke

Vand er vel den vigtigste resurse vi har her på jorden. Elon Musk har lige sendt hans elektriske cabriolet mod Mars fordi han ikke regner med, at vi kan blive her på jorden her ret meget længere (relativt set!). Så er det jo rart at have en smart bil stående klar når man kommer frem....

Men vi andre dødelige vil måske foretrække, at Jorden fortsat er et godt og bæredygtigt sted at lave i mange generationer frem før vi begynder at se mod de mere fjerne galakser. Og dermed er vi tvunget til at sørge for, at de vilkår vi lever under er sunde og bæredygtige, også på lang sigt. Vand spiller her en afgørende rolle og genanvendelsen af dette og beskyttelsen af det er ekstremt vigtigt. Så hvorfor ikke sørge for at vores byer og bygninger er en medspiller og ikke en modspiller?

Der er mange tiltag man kan gøre for, at vores byer behandler den tiltagende regn på en mere hensigtsmæssig måde. LAR (Lokal Afledning af Regnvand) er en metode, hvor man lader regn nedsive lokalt hvor det nu engang lander, det være sig via permeable belægninger (eksempelvis Presto Geoweb).

En anden måde at nedsive ekstra regnvand på, er grønne mure/vægge som opsamler regnvand fra tage eller grønne støttemure som i stedet for bare at være lavet af beton eller stengabioner, er beplantet og optager regnvand som et ekstra "regnsugende" lag.

Grønne tage er endnu en mulighed, hvor regnvandet som lander på taget optages i vækst- og plantelaget og fordamper via planterne (og dermed også sænker temperaturen i vores byer), eksemplerne er mange som f.eks. VegBlock og andre mere lagdelte systemer (med en bred vifte af forskellige muligheder for plantevalg).

En ting man også kan gøre på taget er at rense vand og genanvende det. Ved hjælp af et specielt system af vandrensningsfiltre med indbygget vådvegetation på taget kan eksempelvis vand fra bad og tøj/køkkenvask (og faktisk også kloakvand, men her kommer man ud i noget lovgivningsmæssigt!) renses og genanvendes. En syntetisk vandrensende måtte med vand- og bredplanter i, som renser vandet. Der skal være en kontinuerlig tilførelse af vand for at systemet virker efter hensigten, men er velegnet ved lejlighedsbyggerier og eller på små bygninger ved siden af en bolig.

Grundvandet er også begyndt at stå højt, det har især landmændene måtte sande i år og sidste år. Igen er den lukkede overflade og den øgede mængde regn den skyldige. Med den lukkede overflade mener jeg ikke kun asfalt og bygninger, men også den sammenkørte og pressede jord med etårige monokulturer på meget store arealer. Problematikken er kompleks, men er helt sikkert noget som der skal arbejdes med i de kommende år.

Men vi skal værne om vandet og udnytte de muligheder det også giver os til, at lave en mere samlet løsning som ser på de sammenhænge der er i naturen og vores klima...med respekt for at vi ikke ved alt!

0
Kommentar(er) 0
Skriv din kommentar
Opret kommentar