Troldehuset

Grønt tag som modul eller som lagkage?

En trend indenfor grønne tage de seneste år, er de modulære grønne tage.

Altså grønne tage, som oftest sedumtage etableret ved hjælp af kassetter/moduler som indeholder dræn, vandholdende lag/rum, vækstmedie og planter.

Den normale/konventionelle måde at opbygge grønne tage på er generelt med et drænsystem (æggebakkedræn) vækstmedie/substrat og vegetation. Dette imiterer naturen og ligger som et vækstlag med vegetation på taget som hvis det er i jord niveau.

 

Modulopbygningen forsøger langt hen ad vejen at gøre det samme, bare i en kompakt form som gør dem nemmere at installere på taget, i én enkelt arbejdsgang. Den konventionelle metode kræver flere arbejdsgange, minimum 2 til 4 arbejdsgange. Med det modulære system kan man på enkel vis stille de enkelte moduler ved siden af og i forlængelse af hinanden, og eventuelt tilskære dem for at tilpasse til tagets dimensioner.

Efterfølgende vedligehold eller reparation af underliggende tagstrukturer og -elementer er også nemmere med den modulære opbygning. Installation af kabler og solcelleanlæg etc. er også nemmere, da modulerne ofte tillader bedre plads i eller under systemet.

Miljømæssigt er der større mulighed for at bruge genbrugsmaterialer i modulære systemer til grønne tage, hvor man eksempelvis kan genanvende rest- og genbrugsmaterialer fra bilindustrien, bygge- og vejsektoren og anlægssektoren til opbygningen og fremstillingen af det færdige grønne modul til grønne tage.

 

Begrænsningerne ligger i selve opbygningen af modulet. Der er en fastsat maksimummængde vækstmedie der kan være i det enkelte modul, som selvfølgelig kan komme i forskellige størrelser. Men her sætter udbud og efterspørgsel jo ind og begrænser udvalget noget. Som oftest ser man "kun" modulære grønne tage bestående af Sedum, måske med en mindre tilføjelse af enkelte lavt voksende og tørketolerante urter.

Der udover er selve grundmodulet også en begrænsende faktor i forhold til dens fysiske materiale sammensætning og hvordan designet i forhold til vegetation, vækstmedie, vand, næringsstoffer etc. Er systemet opbygget af materialer der kan tåle vejr og vind? Skiftende temperaturer med kraftige udsving? Store mængder regn? Tørke? Er systemet en lukket "plastpotte"?

 

Der er vil altid være fordele og ulemper ved forskellige metoder og systemer. Spørg fagfolk i hvert enkelt tilfælde og læs eventuelt mere her.

0
Kommentar(er) 0
Skriv din kommentar
Opret kommentar